De opdrachten, door de jaren heen

Elk jaar kijk ik er weer naar uit om een nieuwe uitdagende opdracht te bedenken waar iedereen vrijwillig aan kan deelnemen. 

Mijn hoofddoel is om jullie allemaal uit te dagen en te inspireren. Ik wil dat jullie je comfortabele routines en bekende technieken achterlaten, zodat jullie je horizon kunnen verbreden en nieuwe mogelijkheden kunnen verkennen. Door deel te nemen aan deze opdrachten, zullen jullie merken dat jullie creatieve spieren sterker worden en dat jullie nieuwe vaardigheden ontwikkelen die jullie kunnen toepassen in jullie eigen edelsmeedwerk of ontwerpprojecten.
 Het gaat niet alleen om het eindresultaat, maar ook om het proces en de persoonlijke groei die je zult ervaren tijdens deze reis. Dus laat je creativiteit de vrije loop, ga de uitdaging aan en verras jezelf met wat je kunt bereiken!


Volg de cursus

Over de opdracht 2024

Ontmoeten, doordringen.
Ontwerpen is het elkaar laten ontmoeten, soms is het zich elkaar laten doordringen van vormen, vormsoorten en vormconcepten. Het is de ontwerper die de ontmoeting bewerkstelligt. Hij is de hanteerder van vormen daar gaan we nu de nadruk op leggen.
Allereerst de beginselen van het ontmoeten zelf. Wat is ontmoeten? Een poort een drempel is een ontmoetingspunt van twee ruimten. Een naad is een ontmoetingspunt van een materiaal of twee verschillende materialen. Het hangt van de bedoeling van de ontwerper af of hij de ontmoeting, de naad wegwerkt of er integendeel juist veel werk van maakt. Met andere woorden: of hij al dan niet expressie geeft aan het ontmoetingsgebeuren.
De plaats waar het water van de vijver het vasteland raakt, is de ontmoeting tussen water en land. Je kunt die ontmoeting accentueren met een stenen wallekant, een houten palissade of met een vlechtwerk. De keuze hangt af van je instelling en vaak ook van je financiële middelen. Je kunt de zaak ook aan de natuur overlaten, een standpunt wat alom wordt aangehangen en dat vaak tot verrassende resultaten leidt. Bij een ven waaraan geen mens iets ontworpen heeft, geeft de ontmoeting tussen land en water een schouwspel te zien dat een mens zelf niet zo gauw zo verzinnen. Om niet te spreken van de rotskust van
Engeland en het strand langs onze eigen Noordzee. De natuur is altijd een meester ook waar het ontmoetingen betreft.
Het begrip ontmoeting ligt vlak bij dat van verbinding. Een zwaluwstaart verbinding zou ook een ontmoeting genoemd kunnen worden. Het is echter beter deze begrippen uit elkaar te houden. Verbinden, als het goed is, heeft een expressie die duidelijk te onderscheiden is van ontmoeten.

Het jaar 2023-2024


Een idee om te spelen met 2D- en 3D-perceptie is om een geometrisch object te maken, zoals een kubus of een piramide, van papier of karton en deze vanuit verschillende hoeken te bekijken. Door de hoek van waaruit je het object bekijkt te veranderen, verandert het perspectief en de perceptie van de vorm.

Een ander idee is om te werken met optische illusies. Je kunt bijvoorbeeld een afbeelding maken met overlappingen van verschillende vormen en kleuren, die ervoor zorgen dat de hersenen de afbeelding op een bepaalde manier interpreteren. Door te experimenteren met de grootte en plaatsing van de vormen kun je spelen met de perceptie van diepte en ruimte.

Fotografeer de vorm vanaf verschillende standpunten zodat het perspectief verandert, en zoek de spannendste uit. Druk die af en trek hem over. Zorg dat je hierbij niet nadenkt, je hersens willen graag invullen.
Ga dan op zoek naar de mooiste manier van uitvoeren.

Ik hoop dat deze ideeën je inspireren om te experimenteren met de perceptie van ruimte en diepte. Veel succes met je project!